söndag 26 juli 2009

CP och Kristen

CS Lewis skrev en gång en bok om som hette kan man vara kristen. Det är en fråga jag ställer mig ofta och kommer fram till Ja I ett tidigare inlägg i den här bloggen råkade jag skriva om att jag gjort en betraktelse i den kyrka jag tillhör och att jag ibland inom DHR och handikapprörelsen i övrigt saknar det vissionella verktyg som bibeln är för kyrkan eller för den delen Engels manifest är för socialister. Jon som jag stött på inom handikapprörelsen och som jag gillar trodde att jag ville leda in rörelsen i religionsträsket och inget är mig mer främmande. Men likväl som vi har en del att lära ut jtill hbt-rörelsen och kyrkan så har vi en del att lära från både hbt-folk och kristna eller Islamskt troende.

Jag själv är kristen och jag själv kämpar för alla människors lika värde inom funkisrörelsen och jag ser ingen motsättning.

2 kommentarer:

Jon sa...

Jag betecknar mig väl mer vid humanist och jag ska inte sticka under stol med att min handikappinriktning kom i och med min son. Jag upptäcker lite då och då hur "öppna" jag fortfarande har massor utav fördomar som du kanske märkte. ;)

Och det är precis som du säger som en galen politker en gång sa, att det behövs lite "drag under galoscherna".

Vad gäller kristendomen så är den mig veteligen majoritetsreligion i Sverige och väl välda delar av dess texter har en bra människosyn men det finns också delar som har en vedervärdig syn på främst kvinnor. Jag har dock inte läst från pärm till pärm måste jag erkänna.

Så ta det bra, skippa det dåliga och ta bort det övernaturliga så har du mig :)

ps. det finns nog lite ruttet inom mig också ;) ds.

Och jag gillar att läsa det du skriver också :)

Håkan Högberg sa...

Det är helt ok Jon. Visst finns det mycket hemskt i bibeln och visst har kyrkan gjort sig skyldig till en syn på personer med funktionsnedsättning som är rent ut sagt vidrig men i min relation till Kristus så konfronteras jag inte med samma frågor som jag möter i kyrkan men hoppsan nu blev jag lite övernaturlig :)