fredag 23 september 2022

DEN HÄR SOMMAREN HAR VARIT GALEN

 

När det gäller personlig assistans, tillhör jag de riktigt gamla i gården. Jag har nämligen haft personlig assistans sedan 1990. Men jag har aldrig upplevt en sommar som den här. Det har varit så svårt att få tag på assistenter. Så jag är oerhört tacksam för våra assistenter som har jobbat ”häcken” av sig för att få sommaren att fungera för mig och hustrun.

Samma engagemang i arbetet såg vi på LSS-Partner när Covid epidemin bröt ut. En liknande stark känsla för jobbet var jag också med om 1995 när ett tidigt snöoväder lamslog Göteborg. Jag tror att jag och hustrun tog emot 7 samtal från oroliga assistenter som undrade hur det gick för oss. En assistent gick från Hisingen till oss I Majorna där vi bodde då, bara för att försäkra sig om att vi hade det vi behövde. Men just den helgen skulle jag och hustrun har rest bort så vi hade assistenter inbokade på ett rese schema just den helgen. Så det löste sig fint. Efteråt fick jag veta  att inte en enda av kunderna i det assistansbolag jag anlitade hade stått utan assistans, de här väldigt speciella dagarna.

Jag har haft många assistenter genom åren som också har arbetat inom hemtjänsten. De säger att skillnaden mellan assistansen och hemtjänsten framför allt ligger i att det finns tid att göra ett bra jobb och lära känna sin brukare. Jag skulle säga att skillnaden mellan den personliga assistansen och hemtjänst är att den personliga assistansen är utformad utefter det är krav som finns i LSS. Hemtjänsten är överhuvudtaget inte anpassad efter målen i sin lag, socialtjänstlagen.

Vi på LSS-Partner är oerhört stolta över våra engagerade assistenter. Ni är en förutsättning för att vi kan upprätthålla vår goda kvalité.

KAN HEMMA VARA HELA GÖTEBORG ELLER ETT ASSISTANSBOLAG

 

Mathias filosoferar

Någonstans har jag läst att hemma är där jag ställer min kappsäck. Igår var jag och min assistent Mattias på en kväll med Styrsö Missionskyrka. Temat för kvällen var begreppet hem. På vägen tillbaka till Frölunda så berättade Mattias för mig att han brukade ta ut kompisar som kom från andra mindre städer i sitt vardagsrum nämligen hela Göteborg. Jag tyckte att det var en härlig tanke.  Att se en hel stad, som sitt hem.

Men vad är ett hem egentligen? På många sätt är det ett laddat ord och om man är personlig assistent eller har assistans är HEM ett begrepp, som man måste förhålla sig till. Som personlig assistent har du allt som oftast någon annans hem som din arbetsplats och som brukare måste du upplåta ditt hem som arbetsplats för dina assistenter. Jag brukar i och för sig säga att som personlig assistent har man ingen fysisk arbetsplats. För arbetsplatsen för en personlig assistent är alltid en individ. Är jag i mitt hem-ska min assistent vara hos mig I mitt hem. Men är jag på krogen ska min assistent också vara på krogen. Åter till hemmet.

Hemma hos oss så har vi ett assistentrum som vi vill att assistenterna skall använda när de inte utför aktiv assistans. Men på något sätt dras alla assistenter ut till vår mysiga soffa och oftast tänker vi inte på det jag och frugan. Skulle någon däremot komma på tanken att gå in och lägga sig på någon av våra sängar i sovrummet, tror jag att både jag och min fru skulle reagera hårdare. För hemma hos oss är sovrummet hemmet i hemmet.

Ett hem kan också vara trygghet, någonstans där man kan vara sig själv. I den meningen så strävar vi på LSS-Partner efter, att både våra uppdragsgivare och våra assistenter ska känna sig hemma och sedda hos oss på LSS-Partner