måndag 9 februari 2009

Att ha assistans utan att bli ett med assistansen

Jag läste någonstans om en CP som sätter en ära i att inte ha personlig assistans. Jag tycker att det är en idiotisk inställning. Om man har behov av assistans ska man naturligtvis använda oss av assistans. Sedan är det ju viktigt att inte bli ett med sin assistans men det är en helt annan fråga Ska lägga in länken så ni kan läsa ljushuvudets tillrop

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Håller fullständigt med dig Håkan! Har sett människor som resonerar likadant och nästan är motståndare till att vi anpassar samhället för övrigt också. En period fanns det ju de som pratae om att det var bara att köra på bakhjulen så kom man över trottoarkanten, med en underton att det skulle man lära sig antingen man kan eller ej. Lite överdrivet, men inte mycket.
Vi kände det nog lika förnedrande alla vi som inte orkar fysiskt och har andra intressen än att träna dygnet runt! Den träningen en del har ägnat sig åt samtidigt som att sitta i rullstol kan slita på en kropp får man önska att det inte har fördärvat deras kroppar!
Gott att du finns Håkan!
Tusen kramar
Gunnel i Viken i mitt lilla hus på landet!

Anonym sa...

Jag är också CP men gillar att klara mig själv. Vad är det för fel med det? Man vill ju inte bli nåt kollo. Helt okej att de som behöver får hjälp men jag har sett många som har blivit helkassa sen de fick assistens: lata.

Håkan Högberg sa...

Hej anonym så här tror jag att det är är man lat av naturen blir assistansen ett hjälpmedel i latheten. Är man aktiv blir assistansen ett hjälpmedel för att bli ännu mer aktiv. Den personliga assistansen lika lite som CP-skadan gör dig lat respektive aktiv

Gunnel sa...

Håller helt med dig Håkan och bedrövligt är det om någon blir lat, oavsett skälet! Det finns många icke funktionshindrade personer som är verkligt lata och det är inte heller varken nyttigt eller kul! Ibland känns det ännu värre att ha fysiska möjligheter fullt ut och inte använda dem. Att inte ha assistans när man behöver kan också innebära framtida förslitningsskador om man lyfter tex med armarna och axlarna dag efter dag, samtidigt som man kör rullstol eller går på kryckor.
Det är svåra val men livskvalitet är viktigt för oss alla och att inte bli dömd av någon som tycker sig veta ens vardag.
Tusen kramar igen
Gunnel