fredag 23 december 2016

Fem saker som får mig att ilskna till och varför 3:5

Jag läser just nu Digital succé: Så lyckas du med sociala medier av @Frida Boisen. Den kom för några år sedan och fick blandad kritik. Det mesta av kritiken, var att hon var synisk. Det tycker jag inte stämmer. Det hon för fram skiljer sig inte nämnvärt från andra informationsstrateger som jag läst eller hört. Hon har däremot ett språk som är befriande lite elitistiskt så till och med en arbetargrabb från värmlandsskogarna förstår vad hon menar.Jag har boken fortfarande i hörlurarna så jag kanske ångrar mig när jag läst klart. Hon uppmanar oss att skriva om sådant som verkligen engagerar oss ett sätt att göra detta menar hon är att plocka fram det som verkligen retar oss och sedan vända på det. I det här inlägget tänker jag plocka fram fem saker som retar mig skvatt  till vansinne. Här kommer några inlägg på detta tema håll till godo. Kommentera och diskutera gärna men med en civiliserad ton 

3. Historielöshet

Historielöshet och  ger mig knottror över huden av obehag. Jag kan bli djupt orolig över hur historielösa människor är. För mig är det förflutna både en källa till inspiration och oro. Kan man sin historia är oron över den tid och de vindar som blåser i Västvärlden just nu. Har man inte den historiska känslan kan man förstå att Jimmy Åkesson, Le PenPutin och Trump verkligen står för något farligt. Vi är i ett läge där stämningsläget är väldigt nära 30-talet, med en sviken arbetar och medelklass, kombinerad med en unken protektionism och nationalism. Något som jag tror strör på tidsandan är att vi är i ett paradigmskifte mellan kapitalism och något nytt som kommer i digitaliseringens och globaliseringens spår, Det nya är varken socialism eller kapitalism så jag saknar idag motkrafter mot Le Pen och hennes anhang runt om i världen. Denna oförmåga att forma en vision om framtiden bortanför liberalism och socialism skrämmer verkligen slag på mig eftersom det ger mörkerkrafter fritt spelrum.

En liknande historielöshet ser vi bland oss som finns i funktionshindersammanhang. Vi diskrimineras indirekt på alla samhällsområden till detta kommer den diskriminering vi utsätts för på grund av de andra diskrimineringsgrunder.

En politisk sekreterare hos TCO har haft mage att tala om att vi måste bygga upp de goda institutionerna. Det vänder sig i magen på mig och mina vänner som helt eller delvis tvingades växa upp på institution. Att ens tänka sig institutionsvård för oss med behov av personlig assistans. Tvärt om skulle staten be oss som fick vår barndom sabbad och gjorde oss till gäster i våra egna familjer om ursäkt.
 

Historielösheten kommer att ge oss en obehaglig bakfylla.

cc Charlie Christensen

Inga kommentarer: