onsdag 22 december 2010

Flink är ingen officer och gentleman

Detta inlägg ligger långt från vad jag brukar skriva men jag mådde dåligt av DN ledaren i dag,

I dag har DN hade en konstig ledare kring där de försvarar Mattias Flink. De rackar ner på både livstidsstraffet i sig till 36 års fängelse. Konstigheterna är två Dels jämförelsen mellan Arklöv, Assonius, och Flink. DN verkar tycka att Flinks bakgrund skall göra att han borde dömmas mildare än Arklöv och Assionius. I diskussion om straffbedömning brukar man prata om tre begrepp Dels allmänpreventiv dels individualpreventiv, Sedan pratar man i bland om skyddsaspekter. Bakgrund och klass ska inte spela någon roll. Framför allt i riktigt grova våldsbrott. DN menar att både bakgrund (klass, officer och gentleman) borde vägts in från början.

Den andra delen där de gör bort sig är när de svamlar kring om man inte i stället borde ha dömt till sluten psykiatrisk vård. Här slänger de sig lättvindigt med begrepp som psykos och tro mig det finns inget lättvindigt i psykos. Jag har personligen aldrig hört talas om begreppet alkoholpsykos. Om varenda person som begår våldsbrott på fyllan skulle kunna komma undan med att hävda psykos skulle våra rättspsykiatriska kliniker vara ganska fulla.

Jag mår illa av att DN använder fylla som ett sätt att ursäkta mord. Mord utförda av en millitär utbildad för att döda. Jag tycker att det känns nervöst att Flink får nattpermitioner.

Jag tycker att det är fel att ta bort tidsbegränsa hans straff, Jag tycker däremot att han kunde få frigång med fotboja som kan alkotesta och drogtesta i övrigt. Men en person som blir så farlig på fyllan borde nog finna sig i att leva under kontroll av samhället stora delar av sitt liv

Inga kommentarer: